پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی چیست؟
- پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی چیست؟
- چرا برندسازی شخصی اهمیت دارد؟
- پرسونال برندینگ چگونه ایجاد میشود؟
- برندسازی شخصی و مقایسه آن با مفهوم شهرت
- ۶ نگاه استراتژیک جهت رشد برندسازی شخصی تان
- ۱-چگونه برای برند شخصی خود چشمانداز یا vision تعیین کنیم؟
- ۲-متمایز باشید
- ۳- از تحلیل نقاط قوت-ضعف، فرصت- تهدید (SWOT) در پرسونال برندینگ استفاده کنید.
- ۴-خودتان باشید
- ۵-چگونه در پرسونال برندینگ مخاطبین خود را بیابیم؟
- ۶-از برند شخصی خود محافظت کنید.
امروزه با وجود رقابتهای تخصصی فراوان موجود در صنعت، خوب بودن در هر مهارتی بهتنهایی کافی و تضمینکننده موفقیت نیست. همه ما افراد مستعدی را میشناسیم که یا سر جای خودشان نیستند، یا کمتر از استحقاقشان دریافت میکنند، یا حتی بیکار هستند. برندسازی شخصی یا پرسونال برندینگ میگوید، افراد و مهارتهایشان نیز مانند محصولات کسبوکارها نیاز به معرفی دارند. در این نوشتار که بر اساس نظرات و صحبتهای افراد با برند شخصی قوی در ایران و جهان تهیهشده است، راهکارهایی در زمینه رشد برند شخصی ارائه میدهیم.
پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی چیست؟
برندسازی، درواقع، یک “قدرت نرم” است. همانند اصول برندسازی محصول، برندسازی اشخاص هم بسیار مهم است. همه ما می دانیم این که صرفاً مدرک تحصیلی، تجربه یا عناوین شغلی میتوانند موجب موفقیت فرد شوند، تصور درستی از بازار کار نیست. خواهناخواه برندسازی و قدرت نرم بر همه ابعاد زندگی روزمرهمان تأثیرگذار است؛ زیرا در محیط کاری و تخصصی بسیار مهم میشود، که دیگران راجع به ما و توانمندی ما چه فکر میکنند. برند مجموعهای از تعریفها و خاطرات مشتریان و اطرافیان از شماست که نوع نگاه اطرافیان درباره شما را شکل میدهد. درواقع برند مجموعه ویژگیهای منحصربهفرد است که به کسبوکار و روابط آن با جامعه معنا میدهد.
چرا برندسازی شخصی اهمیت دارد؟
با برندسازی شخصی فرصتهای حرفهای بیشتری متناسب باکیفیت مهارتهای شما برایتان فراهم خواهد شد. تلاش برای تهیه یک تصویر واضح از خودتان و تواناییهایتان باعث میشود، شناخت بهتری نسبت به خود پیدا کنید. نقاط قوت خود را بهتر بشناسید و آنها را مشخصاً نشان دهید و همچنین برای نقاط ضعف خود برنامهریزی کنید. بهمرور در حرفه خود شناخته شوید و موقعیتهای شغلی بهتر به شما پیشنهاد شود و ارتباطات ارزشمندی با متخصصین حوزه خود پیدا خواهید کرد.
پرسونال برندینگ چگونه ایجاد میشود؟
پرسونال برندینگ به معنای توسعه و تدوین یک برنامه بازاریابی شخصی (personal marketing plan) در زندگی حرفه ای افراد برای رسیدن به اهدافشان است.
سه سؤال مهم در اینجا مطرح است که باید به پاسخ آنها فکر کنید:
- چه عمل، تصمیم یا انتخابی میتواند بزرگترین تأثیر در رشد برند شخصی شما داشته باشد؟
- سه نکتهای که در وبسایت شخصی خود و یا صفحه لینکدین باید به آن توجه کنید، باید بر روی آن تمرکز کنید، چیست؟
- برای کسانی که به دنبال برند آنلاین قدرتمندی هستند و قصد استفاده از اینفلوئنسرمارکتینگ دارند، کدام اینفلوئنسرها را پیشنهاد میدهید؟ درواقع باید در حوزه تخصصی خودتان اینفلوئنسرها را بشناسید.
برندسازی شخصی و مقایسه آن با مفهوم شهرت
به بیان ساده پرسونال برندینگ آن چیزی است که شما درباره خود بیان میکنید. این که میخواهید چه فردی و با چه مهارتهایی و تخصصهایی باشید و آنها را در رزومه و فعالیتهایتان نشان دهید. اما شهرت چیزی است که دیگران درباره شما میگویند. پرسونال برند تحت کنترل شماست، اما وقتی شهرت داشته باشید، کنترل آنچه درباره شما بیان میشود سخت است. البته افراد با پرسونال برندینگ قوی بهمرور در حرفه خود و بین متخصصین شهرت پیدا میکنند.
۶ نگاه استراتژیک جهت رشد برندسازی شخصی تان
برای رشد برند شخصی باید نگاهی استراتژیک و آیندهمحور داشته باشید و برای آینده خود برنامه ریزی کنید.
۱-چگونه برای برند شخصی خود چشمانداز یا vision تعیین کنیم؟
میدانیم برای راهاندازی یک کسبوکار و ایجاد یک برند باید vision و mission تهیه کنیم. ایجاد برند شخصی هم در این زمینه مشابه برند کسبوکار است.
برای برندسازی شخصی باید ابتدا خود را بهدرستی بشناسید و همچنین شخصیت هدفتان (آن شخصیتی که میخواهید باشید) را هم مشخص کنید. این دو مرحله چارچوب برنامهای برای زندگی شخصی و رشد حرفهای شما فراهم میکند.
ما نمیتوانیم تمام جنبههای زندگی خود را پیشبینی کنیم، اما تهیه چشمانداز بلندمدت و هدف برای زندگی حرفهای به ما کمک میکند بهطور مستمر برند شخصی خود را رشد دهیم.
۲-متمایز باشید
قانون اساسی برندسازی،”متمایز بودن” است و هیچ برندی در دنیا با کپی کردن به برند قویای تبدیل نشده است. باید هویت حرفهایتان را بر اساس چیزی بنا کنید که در مورد شخص شما صدق میکند. برای این کار باید بدانید جنبه تمایز شما و تواناییهای متمایز شما نسبت به بقیه چیست و روی آنها بیشتر سرمایهگذاری کنید.
آن چیزی که شما را از رقیبانتان متمایز میکند، ویژگیهای منحصربهفرد خودتان است. پس سعی کنید از کپی کردن ترفند و یا تکرار روشهایی که به اسم افراد دیگر ثبتشده است، دوریکنید.
۳- از تحلیل نقاط قوت-ضعف، فرصت- تهدید (SWOT) در پرسونال برندینگ استفاده کنید.
متخصصین بازاریابی، برند را با تحلیل SWOT نیز بررسی میکنند. برای شناخت کامل تحلیل SWOT این مطلب را پیشنهاد می کنیم.
این کار کمک میکند روی نقاط قوت خود تمرکز کنید، سعی کنید نقاط ضعف خود را برطرف کنید و همچنین از فرصتهای موجود در مسیر حرفهای خود بیشترین استفاده را ببرید.
نقاط قوت و ضعف در برندسازی شخصی
مهارتها، تجارب و موفقیتها، خصوصیات شخصیتی خوب و یا آدمهای مهمی که میشناسید، همه میتوانند نقاط قوت شما باشند. این لیست میتواند ادامه داشته باشد و بر اساس vision توسعه پیدا کند. به نقاط قوت بهعنوان داراییهایی نگاه کنید که میتوانند منجر به موفقیت شما شوند و برای حفظ و رشد بیشتر این تواناییها تلاش کنید.
نقاط ضعف، آن حوزههایی است که بر اساس vision و اهمیت آنها میتوانید از آنها اجتناب کنید و یا برای تقویت آنها سرمایهگذاری کنید. به یاد داشته باشید که دو نقطهضعف را در حوزه برندسازی شخصی باید رفع کرد و بدون آنها هیچ راه دیگری برای موفقیت وجود ندارد. یکی مهارتهای ارتباطی و دیگری شبکهسازی است. این دو نقطه ضعف حتماً باید رفع شود. از بقیه نقاط ضعف متناسب با اهمیت استراتژیک آن در حوزه تخصصتان میتوانید صرفنظر کنید.
فرصتها و تهدیدها در برندسازی شخصی
محیط کسبوکار، محیطی کاملاً پویا است که همیشه همراه با تغییرات است. این تغییرات فرصتها و تهدیدهایی را ایجاد میکنند. به دنبال پیشبینی بازار کار حوزه تخصص خود باشید. در این حوزه چه فرصتهایی در آینده به وجود خواهد آمد و چه تهدیدهایی هم به وجود میآید.
بعدازاین بررسیها میتوانید استراتژی برند شخصیتان را بنویسید و میتوانید بهترین جایگاه خود در بازار را از تلاقی نقاط قوت و فرصتها به دست آورید.
۴-خودتان باشید
استراتژی برند شخصی شما باید ازآنچه هستید نشات بگیرد. استفاده از عناوین و جایگاههای تقلبی در برندسازی در بلندمدت جوابگو نخواهد بود.
ویژگیهای اصلی استراتژی برند شخصی چهار مورد زیر است:
- تمایز: کپی کردن، از شما یک بازیگر درجهدو میسازد.
- تمرکز: سعی کنید استراتژی برند شخصی خود را در یک عبارت خلاصه کنید.
- اعتبار و قانونی بودن: استراتژی برند شخصی شما باید بر اساس آنچه شما هستید و داراییها و تجربیات شما تعریف شود و صرفاً چیزی را میتوانید ادعا کنید که واقعیت داشته باشد.
- جذابیت در بازار: استراتژی خود را طوری در نظر بگیرید که در بازار خریدار داشته باشد. به عبارتی بر تواناییها و مهارتهایی تمرکز کنید که کاربردی و نیاز بازار باشد.
۵-چگونه در پرسونال برندینگ مخاطبین خود را بیابیم؟
بعد از تهیه چشمانداز پرسونال برندینگ، همانند محصول که برای فروش آن نیاز به شناخت بازار مشتریان دارید، برای پرسونال برندینگ هم نیاز به شناخت مخاطبین خود دارید. در واقع در پرسونال برندینگ تخصص و مهارتهای خود را به مدیران عرضه می کنید و یا اگر خود در سمت مدیریت هستید، به جامعه مشتریان ارائه میدهید.
سعی کنید انگیزه افراد (مدیران یا مشتریان پروژهها و محصولات شما)، در همکاری با شما را متوجه شوید. دانستن اهداف و انگیزهها فرصتهای خوبی در اختیارتان خواهد گذاشت. در این صورت میتوانید برای رشد و پیشرفت خود مهارتهایی را در همین راستا به دست آورید و یا در رزومه و توضیحات خود به تواناییهای مربوط خود اشاره کنید.
برای جذب مخاطبان، در فضای آنلاین فعال باشید
- با حضور در شبکههای اجتماعی و فعالیت در وبلاگها میتوانید با مخاطبین خود ارتباط بیشتری برقرار کنید و در حوزه تخصصیتان شناخته شوید.
- بیشترین فعالیت را در آن شبکه اجتماعی داشته باشید که اکثر مخاطبین موردنظرتان آنجا فعال هستند. ولی به عنوان یک فرد متخصص و کارشناس حتماً پروفایل لینکدین با اطلاعات کامل ایجاد کنید.
- تهیه ویدئو بهترین ابزار برای ارتقای برند شخصی است. میتوانید مباحثی را که در آن تخصص دارید، در ویدئویی آموزش دهید و در یوتیوب یا کانال آپارات با نام خودتان منتشر کنید.
- یک وبسایت حرفهای برای انتشار مطالبتان، بهترین تأثیرها را روی پرسونال برندینگ شما دارد. با ورد پرس میتوانید وبسایت خود را مدیریت کنید.
- برگه “درباره من” در وبسایت شخصی، مکانی است که در آن داستان حرفهای خود را بیان میکنید. میتوانید در این صفحه از علائق و سرگرمیهایتان نیز بگویید، اما دقت کنید که زیاد وارد جزئیات نشوید تا شکل حرفهای وبسایت حفظ شود.
- برگه “ارتباط با من” را در وبسایتتان فراموش نکنید. این صفحه دقیقاً جایی است که اصطلاحاً conversion یا تبدیل به مشتری اتفاق میافتد و مخاطبین شما برای پیشنهادهای همکاری با شما وارد مکالمه میشوند. با طراحی مناسب این صفحه میتوانید فرصتهای حرفهای خوبی کسب کنید. قرار دادن یک فرم برای ارسال پیام، پیشنهاد مناسبی برای ساختار این صفحه است.
- با تدوین استراتژی برای بازاریابی محتوای بلاگ و همچنین بهبود سئوی وبسایت مخاطبین بیشتری را جذب کنید.
۶-از برند شخصی خود محافظت کنید.
هر چقدر برند شخصی خود را قویتر کنید و در حوزه تخصصی خودتان بیشتر شناخته شوید، بیشتر نیاز به مراقبت از برند و توجه به اخبارها خواهید داشت. افرادی که به دنبال متخصصینی مانند شما میگردند، با جستجوی نام شما در اینترنت، سعی میکنند اطلاعاتی از شما کسب کنند. به همین دلیل باید محتوایی را که مشتریان و جامعه هدف شما میخوانند، را بررسی و کنترل کنید.
- نداشتن صفحه شخصی فعال در اینترنت، باعث میشود با جستجوی نام شما، نتایجی مربوط به اشخاص دیگر نشان داده شود و این موضوع تأثیر منفی در نگاه فرد مراجعهکننده به شما خواهد داشت، مخصوصاً اگر حوزه فعالیت شما مرتبط به تکنولوژی و یا اینترنت است، به این مسئله بیشتر توجه کنید.
- از راهکارهای دیگر برای حفظ برند شخصی، ایجاد اکانت گوگل پلاس به نام خود و ارسال مطالب در گوگل پلاس است. همچنین نوشتن پست مهمان در سایتهای مختلف مرتبط با تخصص شما راهکار موثری است. وجود مطالب شما در سایتهای تخصصی، تأثیر مثبت بر روی برند شخصی شما دارد و باعث میشود در سرچ نام شما، مقالاتتان در سایتهای تخصصی هم نمایش داده شود.
- با استفاده از google alerts میتوانید صفحاتی در وب که نام شما در آن ذکر میشود، را دریافت کنید.
بحث برندینگ شخصی بسیار وسیع است. در این نوشتار تنها به نکات استراتژیک ابتدایی و همچنین تعدادی نکته کاربردی اشاره شد. شما هم اگر نکته جالبتوجهی در پرسونال برندینگ در ذهن دارید، میتوانید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.